Att drabbas av magsjuka är den absolut vanligaste orsaken till att en utlandsresa blir förstörd. I många delar av världen, särskilt i tropiska och subtropiska områden, skiljer sig bakteriefloran och hygienstandarden markant från vad vi är vana vid i Sverige. Denna guide ger dig fördjupad kunskap om hur du väljer säker mat, säkerställer rent dricksvatten och optimerar din hygien för att hålla dig frisk.
Livsmedelssäkerhet: Vad kan jag äta?
Den gamla reseregeln “Cook it, boil it, peel it or leave it” (koka det, skala det eller glöm det) är fortfarande en av de bästa tumreglerna för att undvika smitta. Här går vi igenom riskerna mer i detalj.
Högriskmat – Se upp med detta
Vissa livsmedel utgör en betydligt högre risk för bakterier som Salmonella, Campylobacter och E. coli samt parasiter.
- Kalla bufféer: Mat som står framme i ljummen värme är en perfekt grogrund för bakterier. Undvik särskilt majonnäsbaserade sallader, kalla såser och uppskuren frukt som legat framme.
- Råa skaldjur: Ostron och musslor filtrerar stora mängder vatten och kan koncentrera virus (t.ex. Hepatit A och Norovirus) och bakterier. Ät endast skaldjur som är ordentligt tillagade.
- Råa grönsaker och sallad: Dessa kan ha sköljts i förorenat kranvatten eller gödslats med fekalier. Om du inte kan vara säker på att de är säkra, avstå hellre salladen i hamburgaren eller vid sidan av tallriken.
- Glass och mejeriprodukter: Lösglass från gatuförsäljare kan vara gjord på orent vatten eller opastöriserad mjölk. Förpackad glass från kända varumärken är säkrare. Undvik opastöriserad mjölk och färskost i riskländer.
- Gatumat (Street food): Kan vara både säkert och osäkert. Välj stånd där maten tillagas (steks/kokas) framför ögonen på dig och serveras rykande het. Undvik mat som ser ut att ha lagats för flera timmar sedan.
Säkra alternativ
- Nylagat och hett: Mat som ryker av värme är oftast säker eftersom hög temperatur dödar de flesta mikroorganismer.
- Skalbar frukt: Bananer, mango, papaya, citrusfrukter och andra frukter med tjockt skal som du själv öppnar är mycket säkra.
- Torra varor: Bröd, kex och chips är sällan smittkällor eftersom bakterier behöver fukt för att trivas.
Dricksvatten och Vattenrening
I många länder är kranvattnet inte säkert att dricka. Det kan innehålla allt från bakterier och virus till tungmetaller och parasiter.
Flaskvatten
Det enklaste sättet att få rent vatten är att köpa buteljerat vatten.
- Kontrollera förseglingen: Se alltid till att korken är obrtuten när du köper flaskan. Det förekommer att flaskor fylls på med kranvatten och säljs som nya.
- Kolsyrat vatten: Kolsyra sänker pH-värdet i vattnet, vilket gör det svårare för bakterier att överleva. Kolsyrat vatten (“Sparkling”) är därför ofta ett säkrare val än stilla vatten.
Isbitar
Is är en klassisk fälla. I många länder görs is på vanligt kranvatten. Även om vattnet fryses överlever många bakterier och virus kylan och aktiveras när isen smälter i din drink.
- Råd: Beställ dryck utan is (“No ice, please”) om du inte är på ett hotell/restaurang som garanterar att isen är gjord på renat vatten.
Metoder för Vattenrening
Om du ska vandra, vistas på landsbygden eller vill minska plastanvändningen kan du behöva rena vatten själv.
- Kokning: Den mest effektiva metoden. Att koka upp vatten dödar i princip alla bakterier, virus och parasiter. Vattnet behöver inte koka länge, ett rejält uppkok räcker.
- Kemisk rening (Klor/Jod): Finns som tabletter eller droppar på apotek.
- Fördel: Lätt att bära med sig. Effektivt mot bakterier och de flesta virus.
- Nackdel: Tar tid att verka (ofta 30 minuter), ger bismak och är mindre effektivt mot vissa parasiter (t.ex. Cryptosporidium).
- UV-ljus (SteriPEN): En lampa som du rör om i vattnet med.
- Fördel: Snabbt och ger ingen bismak. Dödar bakterier, virus och protozoer.
- Nackdel: Kräver batterier och fungerar endast på klart vatten (grumligt vatten måste filtreras först).
- Filtrering: Vattenfilter (t.ex. pump eller “sugrör”) filtrerar bort bakterier och parasiter mekaniskt.
- Obs: Många filter tar inte bort virus eftersom de är för små. Kontrollera filtrets specifikationer noga. För fullgott skydd i virusdrabbade områden bör filtrering kombineras med kemisk rening eller UV-ljus.
Hygienråd för resenären
God handhygien är det enskilt mest effektiva sättet att bryta smittvägar.
- Tvätta händerna: Tvätta alltid händerna med tvål och vatten före måltid och efter toalettbesök. Var noga med att torka händerna torra.
- Handsprit: När tvål och vatten inte finns tillgängligt är alkoholbaserad handdesinfektion ett utmärkt komplement. Ha alltid en liten flaska i väskan.
- Tandborstning: I länder med hög risk för smitta bör du använda flaskvatten eller kokt vatten även vid tandborstning. Att skölja munnen med kranvatten kan räcka för att få i sig smitta.
Leave a Reply